Što je novo na području komunikacija? – donosimo osvrt s ovogodišnje KOMferencije

Jedna od najpoznatijih konferencija iz područja odnosa s javnošću, novinarstva ali i krovne komunikologije jest upravo KOMferencija u organizaciji HUOJ-a. Kao redovni posjetitelji i ove smo godine budno pratili svako predavanje na programu, a najveći problem nam je stvaralo biranje u kojoj ćemo dvorani biti s obzirom na to da se paneli održavaju simultano u dvije različite kino dvorane Kaptol Botique Cinestara.

Od pregršt sjajnih predavanja, radionica i panela izdvojili smo pet najboljih te uz njih istaknuli neke od nadolazećih trendova iz područja PR-a i komunikacija.

Public Relations Practitioners as Influencers: Embracing our identity as change agents in a changing world

U prvo predavanje uvela nas je Bey-Ling Sha – voditeljica  visokog obrazovanja čiji je rad utjecao na znanost, obrazovanje i praksu odnosa s javnošću. U svojim istraživanjima bavi se identitetom te njegovom povezanošću u odnosima s javnošću.

Važnost prepoznavanja vlastitog identiteta navela je kao presudnu značajku u dobrom obavljanju posla te stvaranju utjecaja u svijetu PR-a. Iako se kroz povijest odnosa s javnošću uvijek spominjao utjecaj kroz medije, korporacije i politiku danas je više nego ikad fokus na samom pojedincu kojim svojim izborima utječe na cijelu sliku svijeta.  Važno je da pri kreiranju identiteta i donošenju odluka koje ga čine donosimo etički i moralno, profesionalno te strateški i odgovorno.

Izvor: KOMferencija Facebook

Predavanje: Jelena Veljača o celebrity aktivizmu

Poznata hrvatska glumica, scenaristica i producentica održala je zanimljivo predavanje o celebrity aktivizmu i njenom iskustvu u istom. Dotakla se snage utjecaja koji mnogi imaju na društvenim mrežama i kako to mogu iskoristiti kako bi skrenuli pažnju na humanitarni ili društveno odgovorni cilj. Jelena ima oko 40 tisuća pratitelja na Instagramu, a svoj je utjecaj i medijski kapital odlučila iskoristiti u borbi protiv nasilja nad ženama i djecom pokrenuvši kampanju Spasi me. Na predavanju se pričalo o tome kako poznate osobe mogu iskoristiti činjenicu da su poznate i obožavane među ljudima kako bi se borile za ispravne ciljeve.

Budući da živimo u vremenu pada povjerenja u institucije i državnu politiku, novi medije, a posebice društvene mreže omogućavaju poznatima da svoj utjecaj ostvare novim zamahom aktivizma.Jelena nam je ispričala svoje iskustvo organizacije prosvjeda, pokretanja društvene kampanje i što se točno odvijalo u razgovoru inicijative Spasi me i Vlade. Transparentno se dotakla pitanja zahtjeva i primjedba civilnog sektora te učinkovitosti koju država mora imati u ispunjavanju danih obećanja.  

Izvor: KOMferencija Facebook

Hrvatska i Europa 2020.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na KOMferenciji te nas kroz intervju uveo u priču o EU te što ona predstavlja za Hrvatsku. Premijer je istaknuo i stalni pritisak migracija, zaoštravanje trgovinskih ratova na globalnoj razini, nastavak sage Brexita, koja bi ovaj tjedan mogla doživjeti svoje razrješenje, rezultate Europskih izbora i novog ustroja europskih institucija, i to na 30. obljetnicu pada Berlinskog zida.

Naglasio je da će najznačajniji međunarodni angažman Hrvatske biti naše prvo u povijesti predsjedanje Vijećem Europske unije koje počinje 1. siječnja. Prioritet koju nam pruža Europa može se ostvariti samo ako smo bolje povezani u prometnom, energetskom i telekomunikacijskom pogledu, ali i s digitalnom infrastrukturom na što je predsjednik Vlade dodao da želi povezati sve građane, a osobito mlade koji su najbrži u adaptaciji na promjene.

Na temu Brexita, i ne želeći prejudicirajući buduća rješenja, predsjednik Vlade podsjetio je da se u Velikoj Britaniji održavaju izbori 12. prosinca te da je Europska unija spremna za dva scenarija od kojih je Hrvatska spremna usvojiti pregovarački okvir za buduće odnose, koji treba biti sklopljen u samo 11 mjeseci, odnosno do kraja 2020. Na pitanje što misli o medijima i njihovom stanju u Hrvatskoj odgovorio je kako se pažnja premalo daje bitnim stvarima poput trenutnih događanja na relaciji Europske unije i Hrvatske te kolike su šanse da će ovako važni pregovori završiti na naslovnicama glavnih vijesti.

Izvor: KOMferencija Facebook

Panel: Kako je tech naučio komunicirati?

Panel kojem smo se jako veselili moderirao je Nikola Vrdoljak, jedan od osnivača 404 agency. Gosti panela bili su Antonio Šeparović (Oradian), Urška Sršen (Bellabeat), Silvio Kutić (Infobip) i Damir Sabol (Microblink). Iako rade na drugačijim pozicijama povezuje ih područje tehnologije i potreba za PR-om i digitalnim marketingom. Pričali su kako im pomažu u ostvarivanju komunikacije sa publikom i kupcima, ali i općenito u svakodnevnoj komunikaciji.

Iako tech ljude uglavnom percipiramo kao nekomunikativne i zatvorene njihovi poslovi i okruženje često su zahtijevali jako puno komunikacije. Kroz razgovor smo iz prve ruke dobili informacije o tome koje su komunikacijski izazovne situacije prošli i koje su lekcije naučili.

Breaking news – Kako privući pozornost urednika televizijskih vijesti? Upoznajte urednike koji o tome odlučuju.

Za kraj smo ostavili možda i najdinamičniji panel kojeg je moderirao poznati PR stručnjak Krešimir Macan, a gosti su bili glavni urednici vodećih televizija u Hrvatskoj – Borna Keserović s RTL-a, Katarina Periša Čakarun s HTV-a. te Ksenija Kardum s Nove TV.

U brzopoteznim pitanjima Macana, ali i publike, urednici su se sjajno snašli i dali nam odgovor na neka od najpitanijih pitanja svih PRovaca, poput – kako doći do reportaže u prime timeu, kome se javiti – uredniku ili redakciji, te što svakog urednika najviše živcira u komunikaciji s PRovcima.

Također, osvrtnuli su se i na nevjerojatne statistike koje pokazuju da je televizija i dalje najjači medij u Hrvatskoj, a da su cijene oglasnog prostora opravdano visoke.

Kakvi će rezultati biti dogodine, ostaje nam samo da vidimo na sljedećoj KOMferenciji!

Izvor: KOMferencija Facebook

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *