Kulturna najava tjedna

U tijeku je zanimljiva izložba Refleksije Bauhausa: Akademija primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1949. – 1955. u Klovićevim dvorima. Glavni protagonisti su polaznici  zagrebačke Akademije primijenjenih umjetnosti koja je u nerazriješenim okolnostima završila svoje djelovanje davne 1955. godine. Glavna misao izložbe je prikazati stvarne dosege te ustanove, koja se smatra medijatorom bauhausovske tradicije. Ovim se projektom Galerija Klovićevi dvori pridružuje globalnom obilježavanju 100. obljetnice osnivanja škole za arhitekturu i primijenjenu umjetnost Bauhaus (1919. – 1933.). Na izložbi su prikazana djela tadašnjih studentata koji su se profilirali kao najprepoznatljivija imena te škole, a to su: Vasko Lipovac, Ordan Petlevski, Jagoda Buić, Zvonimir Lončarić, Ante Jakić, Mladen Pejaković, Zlatko Bourek i Pavao Štalter. Također, među zapažene Akademijine polaznike valja istaknuti i generaciju dizajnera: Brunu Planinšeka, Maria  Antoninija, Aleša Debenjaka, Borisa Babića, Milana Dobrića, Jožu Rebernaka, Mariju Kalentić, Milicu Rosenberg te Martu Šribar. Navedena će imena, po završetku Akademije u desetljećima koja slijede, svojim djelovanjem obilježiti prošireno polje vizualne kulture, dizajna i umjetnosti u Hrvatskoj. Izložbu možete pogledati do 12. siječnja 2020.

Zagrebačko kazalište mladih i Zagrebački plesni ansambl u ponedjeljak 28. listopada 2019. počastit će nas premijerom plesne predstave Gore. Zajedničko putovanje, stanje povišenih emocija, uzbuđenost. U zajedničkom ritualu šest plesačica je negdje gore, otkrivajući radost pripadanja zajednici, ali i odgovornost pojedinca prema zajednici i zajednice prema pojedincu. Koreografiju potpisuje Ferenc Fehér, plesni umjetnik i koreograf rođen u Mađarskoj. Plesačice su Margareta Firinger, Ivona Grubišić, Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Gendis Putri Kartini i Jovana Zelenović. Glazbu potpisuju Nenad Kovačić i Ferenc Feher, a kostimografiju Zdravka Ivandija Kirigin.

U nostalgičnom ambijentu Kina Kinoteka u utorak 29. listopada 2019. na repertoaru je sportska drama Crni dijamanti (Diamantes Negros). Režiju i scenarij potpisuje Miguel Alcantud. Nakon što ih u Maliju zamijeti nogometni skaut, mladići Amadou i Moussa napuštaju svoju domovinu bježeći od siromaštva i stižu u Madrid, slijedeći svoj san o uspješnoj nogometnoj budućnosti. Turneja po Španjolskoj, Portugalu i sjeveru Europe pokazat će im manje lijepo lice najvažnijeg sporta na svijetu. Film je osvojio Nagradu publike na Málaga Spanish filmskom festivalu, a Daniel Muriel je dobio nagradu za sporednu mušku ulogu Španjolske zajednice glumaca. Cijena ulaznica je 15 kuna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *