Kulturna najava tjedna

U centru Zagreba u Varšavsoj ulici otvoren je prvi hrvatski Muzej čokolade. Bračni par Cerovac vlasnici su muzeja koji su na ideju došli obilazeći muzeje čokolade po Europi. Kako bi što bolje prenijeli priču o čokoladi, izloške koje ćete u muzeju vidjeti vlasnici su tražili po cijelom svijetu. Na slatkom putovanju u Muzeju upoznat ćete se s poviješću čokolade – od prvih zrnaca kakaovca sve do toga kako se ona danas proizvodi. Muzej je koncipiran kronološki, a obilazak se temelji na doživljaju. Na ulazu ćete dobiti konzumacijsku kutijicu, a u svakoj prostoriji nešto ćete degustirati – od zrna kakaa i čokoladnog likera do ruby čokolade. Zatim dolazimo do laboratorija, prostora u kojem se ne priča o čokoladi kroz povijest, nego u kojem se djeca, ali i odrasli mogu zabaviti tako što mirisom i dodirom pogađaju sastojke koji idu u čokoladu – od kokosa, riže do kave. Radno vrijeme je od 10 do 22 sata, a cijene ulaznica se kreću od 40 kuna za djecu, 60 kuna za odrasle i 55 kuna za grupe.


Foto: Sanja Tušek, Izvor: journal.hr

Adventsko veselje u Zagrebu započinje premijerom baleta Orašar Petra Iljiča Čajkovskog u zagrebačkom HNK. U petak 29. studenog 2019. u 19:30 sati Orašar se ponovno vraća na kazališne daske u koreografiji Vladimira Malakhova. Malakhov svoju fascinaciju klasikom, kako sam kaže, voli podijeliti s mnogima diljem svijeta, smatrajući kako ljudi vole gledati dobro ispričane priče koje prelazeći rampu izazivaju emocije… i upravo stoga dolaze i po nekoliko desetaka puta vidjeti Orašara. Baletnu bajku Orašar obožavaju djeca različite dobi i ona je neizostavan dio svake adventske čarolije u svim dijelovima zemaljske kugle. Jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti vodi svoje obožavatelje kroz božićni svijet raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila te nezaobilaznih slatkiša, prateći pustolovine djevojčice Klare koja od svojeg ujaka na Badnjak dobiva neobičan dar, drobilicu za orahe u obliku drvenoga lutka. Više informacija o baletu i kartama potražite na www.hnk.hr

Organiziraju se Druge večeri poezije u Kulturnom klubu Milčec. Pozvani su svi koji pišu da dođu i čitaju, a atmosfera je topla i opuštena kako je red i običaj za KK Milčec. Ovaj put se pozivaju i oni koni stavraju druge oblike umjetnosti jer organizatori žele uklopiti u svoju „družinu“ što više umjetnika. Večeri se održavaju 28. studenog 2019. u 20 sati. Zainteresirani za čitanje pripremaju tri pjesme ili kraća teksta. Ako netko želi doći samo slušati, dobrodošao je! Adresa je Jurišićeva ulica 5, drugi kat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *