Kulturna najava tjedna

Pod redateljskom palicom Anne Smolar u ZKM-u vas očekuje prava kazališna poslastica. Predstava Erasmus koprodukcija je Zagrebačkog kazališta mladih, Schauspiela iz Stuttgarta i Nowy Teatra iz Varšave. Predstava se bavi pitanjima što se događa kada humanističku misao postavimo u središte razmišljanja o pojmu europske utopije te jesmo li još uvijek sposobni vjerovati u duhovni pakt koji je Erasmus uspostavio s punom, i vjerojatno naivnom, odgovornošću za visoke ideale. Predstava uvodi Erasmus u skupinu studenata uključenih u program razmjene zamišljen u čast ovog velikog renesansnog mislioca, naizgled posljednja nada u našim naporima da spasimo Europu. Možete ju pogledati 28. studenog u 20 sati, a karte su dostupne na www.zekaem.hr i na blagajni Kazališta.

Ljubitelji klasike moći će uživati u koncertu Crveni ciklus u izvedbi Zagrebačke filharmonije. Alevtina Ioffe je dirigentica, a Karen Gomyo oduševit će na violini. Program koncerta uključuje: M. Musorgski: Zora nad rijekom Moskvom, uvertira operi Hovanščina; P. I. Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op.35; R. Wagner: Predigra i Izoldina ljubavna smrt iz Tristana i Izolde, WWV90 i R. Strauss: Smrt i preobraženje, op. 24, simfonijska pjesma. Koncert je na rasporedu u petak 22. studenog u 19:30 sati. Kupnja karata i dodatne informacije nalaze se na www.lisinski.hr.

Od srijede 20. studenoga moći ćete pogledati samostalnu izložbu mlade i talentirane Nikoline Žabčić „Vjetrenjača sam što gleda u Sunce“ u galeriji Crta. Autorica o svom radu piše: “Budući da sam još uvijek studentica i moj proces učenja je tek u početku, pokušavam što više učiti time da isprobavam nove tehnike i materijale. Pretežito svoju sliku ili tek čisti crtež započinjem apstraktnim mrljama napravljenim od bojica ili akrilne boje te postupno kroz proces pokušavam naći, a zatim i prikazati prvu asocijaciju koju mi ta mrlja/mrlje daju. Većinom su to dječji motivi, nevinih tema, pomalo nadnaravnih koje asociraju, barem po mom mišljenju, na dječju maštu gdje je sve moguće. Crtež koji stoji ispod tih slojeva boje je nepravilan i razigran, ne podliježe uvijek pravilima anatomije ljudskog tijela. Crtež također upotpunjujem različitim kolažima, pretežito članaka iz novina koji daju dodatnu priču cijeloj cjelini.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *