Kim Kardashian West kao pojam seksipila na naslovnici arapskog Voguea

Kažu da je prošlost najbolji indikator budućnosti i stoga ne bi bilo pošteno komentirati svijet mode, a da se ne osvrnemo i sagledamo najvažniji mjesec modne industrije, rujan!

Počet ćemo s naslovnicama, i to najvažnijim, rujanskim izdanjima Voguea. Američku naslovnicu krasila je Taylor Swift, a hongkonško izdanje Rihanna. Na australskoj naslovnici bila je Margot Robbie s crno-bijelim editorialom, a unutar časopisa nalazi se intervju kojeg je dala Quentinu Tarantinu. Dvije Vogue naslovnice koje su najviše zapele za oko masama su bile arapska i britanska. Na arapskoj naslovnici je bila Kim Kardashian West koju je intervjuirao njezin suprug Kanye West, dok je avangardnom editorialu art direktor bio Manfred Thierry Mugler, čije su kreacije inspiracija editoriala. Britanskoj naslovnici je gostujuća urednica bila vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle. Umjesto jedne centralne figure, Markle se odlučila za 15 inspirativnih žena iz svijeta sporta, politike i mode, a ono što im je zajedničko je njihov utjecaj na život moderne žene.  

Sada ćemo fokus preusmjeriti na središte mode, na piste i revije koje su na njima predstavljene u prethodnom mjesecu. Kolekcije proljeće/ljeto 2020. nam donose dva ekstrema, s jedne strane imamo odjeću s naglaskom na strukturiranosti, poput kolekcija Muglera i Petera Doa. Druga krajnost koju nam ova sezona pruža je opušten materijal, nestrukturirane lagane forme i vrlo je čest slučaj da su se ovakve dvije krajnosti našle unutar istih kolekcija; poput onih Marca Jacobsa i Elie Saab. Također jedna bitna napomena je utjecaj 80ih godina vidljiv u korištenju neonskih boja i s naglaskom na ramenima. Ove sezone skoro svaka revija je sadržavala sako ili jaknu s podstavljenim ramenima ili strateškim izrezima koji naglašavaju ramena; na ovom popisu možemo pronaći Manfreda Muglera, Miu Miu, Elie Saab, Valentino i Gucci. Drugi motiv 80ih, neonske boje, i dalje drže na životu Off-White, Helmut Lang, Valentino i Sandy Liang. Čest motiv sezone je miješanje materijala i uzoraka, na taj izazov su se odvažili Alexander McQueen, Ralph & Russo i Brock Collection.

Zanimljivost naravno nisu bile samo kreacije, već i prostori u kojima su prikazane. Gucci revija je bila smještena unutar sterilno bijele prostorije, a pista je bila pokretna traka čije je dno bilo pastelno zelene boje. Lanvin kolekcija je bila predstavljena publici u eksterijeru dok je padala kiša, gledateljima su bili podijeljeni kišobrani i slušalice. Scenografija Chanel revije je bila krov zgrade, na čiju pistu se „popela“ sad već slavna Marie Benoliel. Ovogodišnji tjedan mode je bio vrlo zanimljiv i revije su većinom bile inspirativne i kvalitetno odrađene, stoga sam uzbuđena što u narednih nekoliko mjeseci imamo priliku nagađati i vidjeti koji trendovi će zaživjeti, a kojih ćemo se nerado sjetiti.

Korina Husnjak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *