Carl Ruiz Zafon, Sjena Vjetra – recenzija knjige

Barcelona je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta Europe i svi koji su se nekada tamo zatekli prolazili su kroz vječitu gomilu turista i hrvatskih polupijanih srednjoškolaca na maturalcu. Međutim, Carl Ruiz Zafon vodi nas kroz svoju trilogiju Groblje zaboravljenih knjiga u putovanje najmračnijim stranama svima poznatog Španjolskog grada, a započinje upravo Sjenom vjetra.

Groblje zaboravljenih knjiga zapravo je knjižnica sakrivena u srcu grada, za koju zna samo šačica ljudi. Čuvar Isaac otvara vrata samo onima koje poznaje, a mi kao čitatelji tajne knjižnice upoznajemo s glavnim likom Danielom Sempereom, čiji je otac vlasnik knjižare Sempere i sinovi. Svatko tko dobije priliku posjetiti Groblje, odabire sebi značajnu knjigu, ili bolje rečeno, knjiga odabire njega. Daniel u ruke uzima Sjenu vjetra autora Juliana Caraxa i čim izađe na ulicu, tom knjigom privuče pažnju nepoznatog muškarca u crnom koji se predstavlja kao sami vrag, imitirajući lika iz knjige. Netko žarko želi spaliti svaki preostali primjerak bilo kojeg Caraxovog romana, a na Danielu je da otkrije kako će spriječiti uništenje svog najdražeg pisca.

U jednom trenu kroz Danielove misli možemo pratiti citat: „Malo stvari može obilježiti pisca onako kako to čini prva knjiga koja pronađe put do njegova srca. Te prve slike, odjek riječi za koje mislimo da su ostale za nama, prate nas cijelog života i u našem sjećanju klešu palaču kojoj ćemo se, ranije ili kasnije – koliko god knjiga pročitali, koliko god svjetova otkrili, koliko god naučili ili zaboravili, jednom vratiti. Meni će te začarane stranice zauvijek biti one koje sam otkrio u hodnicima Groblja zaboravljenih knjiga.“

Ako ste ljubitelji literature, intriga, krimi romana i psiholoških pitanja, ova knjiga će upravo ovakav učinak ostaviti na vas, a zatim se možete upustiti u čitanje nastavaka, Anđelova igra i Zatočenik neba od kojih niti jedna ne ostavlja ravnodušnim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *