Best of Venice Biennale

May You Live In Interesting Times ironičan je naziv 58. Međunarodne izložbe suvremene likovne umjetnosti, poznatije kao Biennale. Ironičan ističem, jer se može shvatiti kao „kineska kletva“ u kojoj izraz interesting times evocira ideju izazovnih i čak prijetećih vremena. To može biti i poziv da se uvidi i uvijek razmatra tijek ljudskih događaja u njihovoj složenosti. Kurator ovogodišnjeg Biennalea je Ralph Rugoff, a izložbu možete pogledati do 24. studenog 2019.

Ovo je bio moj prvi posjet Biennaleu koji je ispunio očekivanja i jedno od rijetkih trenutaka kada se kao posjetitelj osjećate kao dio umjetnosti koja vas okružuje. Sam ambijent Arsenalea gdje su smještena djela 79 umjetnika zamišljen je kao open space u kojem se na početku osjećate dezorijentirano te postepeno, hodajući sve dublje i dublje, fokus vam u potpunosti preuzme veličina i trenutak prostora u kojem se nalazite.

Istaknula bih indijsku umjetnicu Shilpu Guptu i njenu zvučnu instalaciju s djelima raznih internacionalnih pjesnika. Prolazeći instalacijom posjetitelji se osvrću na teme današnjeg društvenog i političkog krajolika – ljudsku usamljenost i volju za opstankom.

El Anatsui, John Akomfrah i Ibrahim Mahamaa najznačajniji su umjetnici Ganinog paviljona koji je za mene apsolutni pobjednik. Slike, skulpture i fotografije napravljene su isključivo za potrebe Biennalea. Naziva Ghana Freedom izložba ispituje naslijeđe i putanje umjetnika tijekom tri generacije.

Od fotografija pažnju će vam zasigurno privući amerikanka Martine Gutierrez. Svaka serija izloženih fotografija nastala je za časopis umjetnice Indigenous Woman, a fotografije djeluju poput kozmetičkih reklama i modnih editorijala u kojima se pojavljuje isti subjekt, sama Gutierrez.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *